
Un cop emesa la resolució del Comitè de Competició al respecte dels incidents del partit de Lliga Junior Masculí Interilles entre el CB Es Castell i Club Bàsquet Puig d’en Valls, volem aprofitar aquest moment per fer una reflexió, no només sobre els fets en sí, sinó també sobre el paper que tots nosaltres, com a societat, tenim en la formació i protecció dels nostres joves esportistes. Aquest incident ens obliga a parar-nos a pensar en els valors que transmetem, en la responsabilitat dels mitjans de comunicació i en la importància de l'esport com a eina educativa i de creixement personal. El rebuig a qualsevol expressió de violència és transversal a tots els clubs esportius i els seus integrants. El que va succeir al partit en qüestió ens ha d’ajudar a reflexionar per determinar com hem d’actuar i respondre davant un fet violent, però no ha de suposar una passa enrera en la feina que com a equip s’està fent tant per part dels jugadors com l’staff tècnic. És fonamental que com a club posem en valor el creixement d’aquest equip junior, no només com a equip de bàsquet, si no també com a grup d’adolescents que conviuen en harmonia compromesos amb l’equip i el club.
En l'era de la immediatesa i la sobreexposició informativa, els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat ètica i social que no pot ser ignorada. No tot val a l'hora de donar una notícia, especialment quan es tracta de fets que involucren menors. La recerca desmesurada de clics, visites o audiència no pot justificar la manca de reflexió i l’incompliment dels principis deontològics del periodisme. Aquests principis, que inclouen la veracitat, la imparcialitat i el respecte per la dignitat de les persones, han de ser la brúixola que guiï qualsevol publicació, més encara quan es tracta d'informar sobre situacions que afecten nens i adolescents.
En el cas de notícies relacionades amb l'àmbit esportiu, aquesta responsabilitat s'accentua. L'esport, i en particular el bàsquet, és una eina poderosa per transmetre valors com el respecte, el treball en equip, la solidaritat i la disciplina. Quan un mitjà de comunicació decideix publicar una notícia sense analitzar-ne l'impacte, buscant únicament la repercussió fàcil, no només posa en risc el benestar emocional dels menors involucrats, sinó que també desprestigia les entitats que treballen dia a dia per fomentar aquests valors. L'afany per generar polèmica o sensacionalisme pot danyar irreparablement la reputació de clubs, entrenadors i jugadors, així com desvirtuar el veritable esperit de l'esport i de la feina realitzada a les associacions esportives.
És fonamental entendre que l'esport no és només competició; és també un mitjà d'expressió, un espai de creixement personal i un vehicle per a la formació integral dels joves. Els clubs esportius juguen un paper clau en aquest procés maduratiu, ja que som un complement de l'educació familiar i a l'educació reglada. La nostra tasca no es limita a ensenyar tècniques esportives, sinó que també ajudam a reconduir conductes i acompanyar els adolescents en aquesta etapa vital tan important. A través de l'esport, intentem transmetre valors que els serviran per a tota la vida, com l'esforç, la perseverança, el respecte i el treball en equip.
L'esport ha de ser un espai segur on els joves puguin desenvolupar-se de manera integral, sense la pressió de ser jutjats contínuament o exposats a situacions que puguin afectar el seu desenvolupament emocional.
Quan el comitè de disciplina esportiva ha d’emetre un dictamen que involucra a menors d’edat, és responsabilitat dels mitjans respectar el procediment, les seves normes i els seus principis.
Els mitjans de comunicació han d'actuar amb prudència i responsabilitat quan informen sobre fets relacionats amb nens i adolescents. La reflexió prèvia a la publicació, el respecte pels valors de l'esport i la consideració de l'impacte emocional i social de les notícies han de ser prioritats. Només així es podrà garantir un periodisme ètic i compromès amb el benestar de la societat.
Junta Directiva del Club Bàsquet Es Castell
Comments